Wyszukiwarka

Uki Uki (Warszawa)

Trudno nie zakochać się w tym makaronie!

Warszawa posiada zdecydowanie najszerszą ofertę gastronomiczną w całym kraju. Będąc w stolicy na kilka godzin, nie wiedziałem, którą ze srok mam złapać za ogon. Postawić na sprawdzonych Pogromców Meatów? A może odwiedzić jedno z kilkudziesięciu proponowanych przecz czytelników miejsc? Jeśli tak, to które?

Ostatecznie wybieram to, co mnie ostatnio najbardziej kręci: kuchnię japońską. I nie, nie chodzi o przerobione już na tysiąc sposobów sushi. Nie chodzi nawet o podbijający Polskę ramen! W Warszawie trafiam do Uki Uki – lokalu na Kruczej specjalizującego się w makaronie udon.

To moje drugie spotkanie z tym rarytasem. Pierwsze miało miejsce w Szczecinie, w Atelier Japońskich Smaków MUGI. Stamtąd wyszedłem zadowolony, choć z lekkim niedosytem – spodziewałem się ciut intensywniejszych smaków. Tym bardziej że jedzenie udonu było dla mnie prawdziwą próbą cierpliwości. Dlaczego? Niech odpowiedzią na to pytanie będzie poniższe krótkie video:

W Uki Uki chcę uniknąć podobnej walki przynajmniej z 3 powodów: dla świętego spokoju, przez panujące upały oraz dlatego, by nie zniechęcić swoich rodziców do tego dania. We troje zamawiamy więc udony, które są już w zasadzie gotowe – nie trzeba przekładać udonu z miski z wodą do miski z bulionem.

Screenshot_2016-06-26-20-44-20-01

Przede mną ląduje Buta Shabu Udon – rosół wieprzowy z karkówką, cebulą, sosem sukiyaki i naturalnie makaronem udon. Wszystko w jednej misce, co mnie bardzo cieszy. No, poza sezamem, porem i marynowanym imbirem, którymi doprawiam wywar wg uznania. W smaku zupa jest dość tłusta i mięsna – mi to odpowiada, ale pewnie nie wszyscy byliby z tego zadowoleni. Makaron to klasa sama w sobie – czuć, że osoby, które wyrabiają go na miejscu (można nawet podejrzeć ten proces), znają się na rzeczy. Prawdę mówiąc, ten udon jest tak dobry, że mógłbym go jeść nawet saute.

Screenshot_2016-07-11-21-16-52-01

Czym zajadą się moi rodzicie? U mamy Red Fuji, czyi tradycyjny rosół rybny bonito z makaronem udon i łososiem w sosie teriyaki podanym na osobnym talerzu. Można zjeść razem, można zjeść osobno – w zasadzie nie ma to znaczenia, bo w ten i w ten sposób będzie wspaniale. Zupa jest mocno rybna, co czuć jeszcze zanim się jej spróbuję – zapach robi swoje. Łosoś? Smaczniutki. Nawet trochę żałuję, że Red Fuji to nie moje zamówienie.

Screenshot_2016-06-26-20-42-07-01

Tata z kolei stawia na Edi Gozen – danie najbliższe temu, co jadłem w Mugi w Szczecinie. Niby jego bazą jest również rosół rybny bonito jak w zupie mamy, ale odnoszę wrażenie, że ten wywar jest jakby nieco słodszy – może to jednak tylko złudzenie. Do tego grzyby, warzywa i owoce morza w tempurze. Palce lizać!

Screenshot_2016-07-11-20-09-18-01

Ale nie poprzestajemy tylko na „zupce z makaronem”. Domawiamy lody, każdy w innym smaku: zielona herbata matcha, fasola adzuki i sorbet ze śliwki winnej Ume. Moje są te pierwsze i jestem z nich bardzo zadowolony – ani słodkie, ani kwaśne, dokładnie takie, jak je sobie zawsze wyobrażam. Coś dla fanów zielonej herbaty. Próbuję też dwóch pozostałych smaków: fasola adzuki pozostawia po sobie lekko gorzki, cierpki posmak, z kolei śliwka Ume jest słodziutka i – jak sama nazwa wskazuje – lekko przypomina wino. Fajnie byłoby zjeść wszystkie te lody w jednym pucharku, choć nie wiem, czy nie byłoby to jakieś faux pas.

lody1

Nie dość, że jesteśmy pod wrażeniem próbowanych przez nas smaków, to jeszcze najadamy się do syta. Serio, w Uki Uki udon smakuje mi o wiele bardziej niż w szczecińskim Mugi i na pewno nie tylko z powodu znacznie łatwiejszej konsumpcji. Tu jest po prostu ciekawiej! Zatem jeśli lubisz poszerzać horyzonty, jesteś ciekawy nowych smaków lub zwyczajnie lubisz dobre jedzenie, powinieneś udać się do Uki Uki. Ja na pewno tutaj wrócę.

Lokalizacja: Krucza 23/31, Warszawa | fanpage

Ceny:
* buta shabu udon – 29 zł
* red fuji – 35 zł
* edi gozen – 37 zł
* lody – 9 zł

Smakowitość:

buta shabu udon 80%
red fuji 85%
edi gozen 80%
lody 85%

Współczynnik „zwycięstwa z anoreksją”: niby zupa, a sycąca, że hej!

Ocena Ogólna

Rewelacja

Wasza Ocena

Oceniacie tę knajpę na:
4/5 (2)
Ja oceniam na...