Wyszukiwarka

Nowe kanapki w Arizonie Express. W tym jedna moja.

Screenshot_2016-06-27-10-52-29-01

Od dziś możecie ich spróbować. Nie chcę się chwalić, ale wyszło całkiem konkretnie!

Gwoli przypomnienia: Arizona Express to food truck ze skrzyżowania św. Marcina i Piekary, w którym serwuje się reubeny – amerykańskie sandwiche z wołowiną pastrami, serem szwajcarskim i kwaszoną kapustą oraz corn dogi – parówki w cieście kukurydzianym. Pisałem o nich tuż po otwarciu, jeszcze w grudniu ubiegłego roku. Moje wrażenia były umiarkowanie pozytywne.

Screenshot_2016-06-26-20-46-14-01

Od tego czasu mocno się w Arizonie wyrobili, do menu weszło kilka nowych, ciut odbiegających od standardowego reubena sandwichy, a ja w maju przeprowadziłem wraz z nimi konkurs – polegał on na zjedzeniu jak największej liczby kanapek z rzędu. Zwycięzca pochłonął aż 9 reubenów i wygrał 500 zł – do ręki, bez żadnych kruczków.

Minął ponad miesiąc i znów mogę pochwalić się owocem naszej współpracy. Tym razem są to 3 nowe kanapki, w tym jedna „moja” – ja wymyśliłem to, co ma się w niej znaleźć, ale o dogranie kompozycji, wraz z proporcją składników, zadbał człowiek z Arizony, który się na tym ciut bardziej zna.

Screenshot_2016-06-26-20-49-04-01

Zanim przejdę do szczegółów, najważniejsza kwestia: to już nie są reubeny! Zmieniło się pieczywo, dla niektórych największa wada dotychczasowych sandwichy w Arizonie. Miejsce kromek chleba zajmuje ciabatta – smaczna i bardziej pojemna. Dzięki temu w nowych kanapkach można upchać ciut więcej.

WzA Pastrami

Screenshot_2016-06-26-20-47-26-01
pastrami, ciabatta, masło orzechowe, bekon, konfitura z malin, sos chrzanowo-jogurtowy

Jak sama nazwa wskazuje – mój sandwich! Postawiłem na połączenie słonego z kwaśnym i słodyczy z zadziorną nutką sosu jogurtowo-chrzanowego. Pastrami wspierane jest przez bekon, masło orzechowe i konfiturę malinową. Wyszło naprawdę dobrze – aż sam jestem w szoku, że mój bądź co bądź szalony pomysł się sprawdził.

Texan Pastrami

Screenshot_2016-06-27-10-50-19-01
pastrami, ciabatta, ser cheddar, liście szpinaku, pomidor, cebula, sos musztardowo-majonezowy, ogórek, jalapeno

Coś dla fanów ostrzejszego kopa. Sos musztardowo-majonezowy na bazie pikantnej musztardy Dijon oraz papryczki jalapeno dbają o to, aby na czole konsumenta pojawiły się kropelki potu. Co więcej, załoga Arizony zastanawia się, czy nie wymienić papryczek jalapeno na habanero – wtedy byłoby już bardzo konkretne uderzenie!

LAzur Pastrami

Screenshot_2016-06-26-20-51-36-01
pastrami, ciabatta, liście szpinaku, ser cheddar, ser lazur, pomidor, sos miodowo-musztardowy

Wizualnie przypomina swojego teksańskiego kuzyna, ale smakuje całkiem inaczej! Sos musztardowo-miodowy wprowadza kapkę słodyczy, a ser pleśniowy lazur wywraca całą kompozycję do góry nogami. Mówię to z bólem serca, bo kocham swoją kanapkę, ale LAzur z całej trójki smakuje chyba najlepiej.

Każdy z nowych sandwichy kosztuje 18 zł. To o kilka złotych drożej niż klasyczne reubeny, ale w zamian za to w każdym z nich jest więcej składników, a co za tym idzie są one bardziej sycące.

Screenshot_2016-06-27-10-55-05-01

KONKURS: Stwórz własną kanapkę i wygraj jedzenie za free!

Komponowanie własnych kompozycji to super zabawa – wierzcie mi, wiem coś o tym. Nie dość, że Wy też możecie się w ten sposób zabawić, to możecie jeszcze wygrać szamę za darmo.

Zadanie

Stwórz własną kompozycję kanapki w Arizonie Express. Koniecznie musi ona zawierać wołowinę pastrami oraz ciabattę. Reszta składników zależy już od Twojej kreatywności. Swoją kompozycję opisz w komentarzach poniżej.

Nagroda

3 osoby, które przedstawią moim zdaniem najciekawsze propozycje sandwichy, otrzymują po 5 voucherów na dowolną kanapkę w Arizonie Express.

Wszystkie 3 kompozycje zostaną przeze mnie przetestowane, a ta, która będzie mi najbardziej smakować, zostanie wprowadzona do menu Arizony Express.

Powodzenia!

Macie czas do końca tygodnia, do 3 lipca 2016 roku, do godz. 23.59. Wyniki podam do 10 lipca 2016.

  • Marta Klara Wojciechowska

    Pastrami, ciabatta, sos hoisin, ogórek, dymka, mango i orzeszki ziemne.Sorry, że bez sera, ale nic mi tu nie pasuje do tego orientu ; albo chociaż na życzenie gości]

    • Dzięki za komentarz konkursowy, a co do habanero, to będę do tego namawiał ekipę Arizony. 🙂

  • Sienki

    Pastrami, ciabatta,pulled pork, ser zółty, ogórek kiszony, cebulka prażona, sos BBQ, mięta.
    Chyba by ciężko było upchać w taką bułkę, na ale trzeba próbować 😀
    Btw byłem w niedziele w Arizonie, a mogłem wstrzymać się dwa dni 🙁

    • Dzięki za komentarz, a do Arizony możesz pójść raz jeszcze. 😀

  • No to ja stawiam na ciabatę, pastrami, karmelizowaną cebulę, śliwkowe powidła, na przełamanie odrobina rukoli i pomidorów siekanych w drobne kawałeczki i marynowanych w oliwie z odrobiną musztardy.

    No, daj mi pretekst do odwiedzenia Poznania po długiej przerwie. :v

  • Pastrami, ciabatta, BBQ, Bekon, ser, Bekon, Ser, bekon, Ser – aaaa chyba zapomniałem jescze o Bekonie i Serze

  • Piotrek Ostrowski

    Chutney truskawkowy, rukola, ser feta, czarne oliwki [ciabatka i pastrami]. 🙂

  • Mikołaj Kostecki

    Ciabatta, pastrami, bekon, żółty ser, musztarda miodowa, ogórek konserwowy. sprawdzone pyszne połączenie 😀

  • Marta Nowacka

    Ciabata, liście szpinaku, pastrami, chutney z czerwonej cebuli, jajko sadzone, bekon, ogórek kiszony, sos miodowo – musztardowy, mało oryginalny sos, ale jadlabym 😀

  • Mateusz Walczak

    dwie propozycje:
    1. ciabata, wołowina pastrami, panierowany ser,
    konfitura z czerwonej cebuli, krojony boczek, rukola i tzatziki

    2. od dołu: ciabata, jako sos puree z groszku z odrobiną bulionu,
    grilowana wołowina pastrami, boczek, czerwona karbowana sałata i
    na górze sos z majonezu z suszoną wędzoną papryką

  • Zdzisław Inkognicjusz

    Od spodu ciabatta posmarowana pesto z rukoli (z pistacjami),na to bakłażan (pokrojony w plastry wzdłuż) dosłownie muśnięty oliwą na grillu (ewentualnie cukinia z braku bakłażana), dalej pastrami, plasterki mozzarelli i od góry ciabatta posmarowana słodką, żółtą (jasna) musztardą. Coś dla osób, które chcą odpocząć od wszędobylskich boczku, sosu BBQ i cebuli. Nie żebym tych składników nie lubił, ale mogą się przejeść, gdy dodawane są wszędzie. Pzdr!

  • Rafał Gribo Chrzanowski

    Pastrami, Ciabatta, ser, bekon, jajko, jalapeno i ostry sos jogurtowy

  • Alicja

    A może tak bardziej po polsku: ciabatta, pastrami, kiełki groszku cukrowego i kielki szczypiorku z chipsami z buraka i kremowym sosem na bazie bryndzy i grubo mielonego kolorowego pieprzu 🙂

  • Od dołu:
    1. Ciabatta posmarowana zielonym pesto (imo bazyliowe z orzeszkami pinii/nerkowca)
    2. Grillowany bakłażan/cukinia – tak żeby jeszcze były al dente
    3. Pastrami
    4. Mozarella [bo pasuje lepiej do zielonego pesto]
    I tutaj dwa warianty na zakończenie:
    5a. Masło pistacjowe – bo trzymamy się dalej zielonych pyszności
    5b. Musztarda gruboziarnista – nie za ostra żeby nie przyćmiło smaku

    Takie coś bym zjadł… Chyba sobie sam też zrobię, żeby się przekonać czy dobre 😀

  • Szerszen

    1.Ciabatta, pastrami, ogórek małosolny, sos musztardowo-chrzanowy, suszone pomidory z zalewy, rukola, ser lazur, konfitura z czarnej porzeczki.

    2. Ciabatta, pastrami, groszek cukrowy, rzeżucha, bekon, sos śliwkowy, cienkie plasterki parmezanu.

  • Rafał Capiński

    1. Ciabatta
    2. Odrobina octu balsamicznego
    3. Rucola
    4. Pastrami
    5. Ser wędzony (Oscypek)
    6. Konfitura z żurawiny
    7. Bekon (opcjonalnie suszone śliwki w bekonie)
    😉

  • Szerszen

    To może jeszcze jedna propozycja: Ciabatta, pastrami, guacamole,sałata, chorizo, sos czosnkowy, pomidor,

  • Sandra Różnowska

    A ja wolę wszystko na słodko, kanapki również 😉
    Zatem:
    Ciabatta, pastrami z solonym karmelem, szpinak i mięta, gorgonzola, truskawki i figi z sosem czekoladowym z chilli.

  • Paulina Lubieniecka

    Pastrami, ciabatta, hummus, masło orzechowe, cypryjski ser Halloumi, mięta i granat! Aż by się jadło 🙂

  • Elvis Pastrami! A co 😀

    Ciabatta, to wiadomo. Pastrami, boczek, masło orzechowe, banan*, szpinak, sos bbq.

    *albo może keczup bananowy?

  • Albo coś, co sama lubię:

    Ciabatta, pastrami, rukola, suszone pomidory, ser feta, orzechy włoskie (drobno posiekane), konfitura z czerwonej cebuli, sos miodowo-musztardowy.

  • Justyna Mleczak

    oba przepisy od kumpeli spod San Francisco, przyznaję, nie wersja autorska… ale smak – łoł!

    1. Ciabatta, pastrami, karmelizowane jabłka, ser cheddar, ocet balsamiczny, tymianek, majeranek, pieprz.
    2. Ciabatta, pastrami + farsz: kapusta kiszona, cebula, jasne piwo, jabłko, zielona papryka, szczypta soli i brązowego cukru, kilka kropel tabasco, dobrej jakości ketchup – składniki farszu razem do gara/woka, podgrzewać tak długo, aż nie odparuje płyn. Pycha!

  • Magda Pankrac

    O nie, ktoś już zgarnął opcję z oscypkiem ;(

    To ja mam dwie opcje:

    1. Ratatouille Pastrami!
    Ciabatta, pastrami, grillowana papryka,cukinia (+ opcjonalnie bakłażan), kozi ser (podwójny, zamiast sosu), rukola , odrobina świeżej bazylii.

    2.Nachos Pastrami!
    Ciabatta, pastrami, ser wędzony, chorizo, nachosy, szpinak, pikle, sos aioli.

  • Michalina Panfil

    Moja ulubiona mieszanka to ser lazur, żurawina (lepiej dżem, ale surowa lub suszona też przejdzie), suszony pomidor, świeży pomidor, kiełki, sałata. Może być też cheddar do wypełnienia lub jakieś migdały, słonecznik lub nasiona dyni. Dobrze smakuje z sosami: musztardowo miodowym lub octem balsamicznym. Z sosu można zrezygnować, gdy żurawina podana jest w formie dżemu. Do tego buła i szynka i gra muzyka.

  • Mariusz Drejws

    Ciabata, pastrami, ser cheddar, ser mozarella, pomidor, nachos, mango, jalapeno, majonez

  • Agata Stasik

    Ciabatta, pastrami, pieczony burak, ser feta, szpinak, sos jogurtowo-ziołowy

  • Aleksandra Nowakova

    Pastrami, ciabatta, cheddar, hummus (doprawiony na ostro, moze jakis chrzanik/papryczki jalapeno/chili), suszone pomidory, pasta z oliwek, dip bazylia/oregano

  • Ola Piwowarczyk

    Pastrami, ciabatta, pulpa z pomidorów i papryki, kawalki czekolady deserowej (roztopionej course :D), nachosy, cebula, ser wędzony i trochę sosu bbq
    Opcjonalnie dodatkowo bekon (albo za drobną dopłata kilku zł), bo wszystko smakuje lepiej z bekonem, ale nie chce się powtarzać.

  • Martunia

    Ciabatta, pastrami, chedar, plasterki bialej kielbasy, jajko sadzone, szczypiorek i sos musztardowy (ewentualnie z domieszka chrzanu);-) tak swojsko;-)

  • Maria

    Pastrami, ciabatta, oscypek, sos żurawinowy, kiełki, posypane orzechami

  • Marta

    Patrami, ciabatta, plasterki białej kiełbasy, cheddar, jajko sadzone, szczypiorek, sos musztardowy