Wyszukiwarka

Gdzie zjeść pizzę w Poznaniu?

gdziezjescpizze

Ranking 10 najlepszych pizzerii w Poznaniu.

[toggle title=”Jak powstał ten ranking?”]

W ciągu weekendu (20-21 czerwca 2015) w 3 osoby odwiedziliśmy 15 poznańskich pizzerii (towarzyszyły nam jeszcze 3 osoby, ale nie miały one wpływ na układanie rankingu). Wykonaliśmy 2 rajdy: od Łazarza przez Jeżyce na Wildę i z Naramowic przez Stare Miasto na Maltę. Całość relacjonowaliśmy na swoich kanałach social media – głównie na Snapchacie (@wza_bekon). Więcej informacji tutaj.

W każdej pizzerii zamawialiśmy jedną pizzę. Staraliśmy się, aby wszędzie był to mniej więcej ten sam rodzaj placka: najprostsza wersja pizzy z szynką. Zdarzało się jednak, że niektóre pizzerie nie miały w ofercie pizzy z najzwyklejszą szynką – wtedy zamawialiśmy pizzę z szynką parmeńską.

Dlaczego pizza z szynką? Bo po niej najdobitniej widać, czy jakaś pizzeria przycina na składnikach i podaje pizzę z szynką konserwową, czy szanuje klienta i stawia na jakość. Nasz rajd tylko to potwierdził.

Spory ruch w niektórych lokalach spowodował, że często nie było możliwości znalezienia wolnego stolika wewnątrz. Wtedy prosiliśmy o pizzę na wynos, którą jedliśmy – prosto z kartonu – najpóźniej w 3 minuty po jej odebraniu. Wszystko po to, aby próbować pizzy świeżej, na którą nie miał wpływu szybko upływający czas.

Pizzę ocenialiśmy na wielu płaszczyznach: ze względu na ser, sos, ciasto i szynkę – czynniki te często składały się na ogólne wrażenia, które były decydujące podczas układania rankingu. Dodatkowo wyróżniliśmy obsługę.

Każdy z uczestników przygotował 5 prywatnych rankingów: 10 najlepszych pizzerii pod względem smaku, 3 pod względem szynki, 3 pod względem ciasta, 3 pod względem sera, 3 pod względem sosu i 3 pod względem obsługi. Za miejsca w każdym rankingu przyznaliśmy punkty.

W rankingu 10 najlepszych pizzerii pod względem smaku przyznawaliśmy punkty w sposób następujący:

1 miejsce – 10 punktów
2 miejsce – 9 punktów
3 miejsce – 8 punktów
(…)
10 miejsce – 1 punkt

W pozostałych rankingach punkty przyznawaliśmy w ten sposób:

1 miejsce – 5 punktów
2 miejsce – 3 punkty
3 miejsce – 1 punkt

Po zsumowaniu punktów powstał ogólny ranking. W przeciwieństwie do rankingu lodziarni tym razem nie rozpisujemy się nt. wyróżnień w poszczególnych kategoriach. Jeśli w jakiejś dana pizzeria przoduje, daliśmy temu wyraz w rankingu, mocno zaznaczając to w opisie. Postanowiliśmy wyróżnić jednak kilka pizzerii negatywnie – i tak powstała ściana płaczu.
[/toggle]

[toggle title=”Lista odwiedzonych pizzerii”]

Pizzerie, które odwiedzimy wybraliśmy na podstawie sugestii czytelników na naszym fanpage’u oraz członków grupy „Gdzie zjeść w Poznaniu?” na Facebooku.

Wielcy nieobecni:

[/toggle]

[toggle title=”Kryteria oceny”]

  • ciasto
  • sos
  • jakość składników (szynki i mozzarelli)
  • obsługę

[/toggle]

SCIANA

14

W Bramie

Fredry 7 | 15 zł

Szynka nie powinna źle pachnieć. I nie po to kupujesz pizzę z szynką, by szynkę po chwili z pizzy zdjąć. Nie o taką pizzę walczyłem.

[fb]

10

Piatto Bianco

Rybaki 20a/2 | 17 zł

Klasyczny przykład na to, jak zmarnować ciekawy lokal: ciasto – słodkie, sos – słodki, ser – słodki. Ja wiem, że pizza to takie ciastko, ale – uwaga, uwaga – na słono. Lubię słodkie akcenty w słonych daniach, ale to nie jest akcent.

[fb] [www]

8

Gallipoli

Królowej Jadwigi 60a | 17 zł

Przykład podobny do „W Bramie”, tyle że tu szynka chociaż nie pachnie źle. Szkoda, że tak smakuje. Solidarnie zdjęliśmy szynę. I tak w cenie pizzy z szynką mieliśmy margheritę.

[fb] [www]

4

Da Luigi

Woźna | 16 zł

Ktoś mi kiedyś powiedział, że to najlepsza pizzeria w mieście. Tak bardzo się mylił. Znów szynka konserwowa. Dlaczego pizzerie to robią, dlaczego? No i po co tyle oregano?

[fb]

RANKING

2

10. BuffBus Pizza Truck

Kościelna 34 | 32 zł

Nisko, bardzo nisko. Zwłaszcza jak na jakość serwowanych składników – pod tym względem jedni z lepszych w mieście, mało która pizzeria może się równać (możliwe, że tylko te z podium). Pizza smakuje znakomicie. Co zatem nie zagrało? Jej… konsystencja. Wszystko płynie jak panta rei. Dosłownie. Nie ma mowy, żebyś podniósł kawałek pizzy. W sensie: jakoś go podniesiesz, ale wszystkie składniki spłyną i ich już nie posmakujesz. Niby tak ma być, niby pizzę neapolitańską wbrew pozorom je się nożem i widelcem, ale w sytuacji, gdy jest to pizza z food trucka w dość polowych warunkach, to trudno się na to nie wściec. Jeśli jednak masz w nosie zarówno to, jak i wysokie ceny (najwyższe w mieście?), to śmiało ruszaj do BuffBusa – smakowo to poznańska czołówka.

[fb] [recenzja]

1

9. Bar a Boo

Taczaka 11 | 14 zł

Kiedyś najlepsza pizzeria w mieście. Przynajmniej tak twierdzą poznaniacy, którzy mieszkają w stolicy Wielkopolski dłużej niż od pierwszego roku studiów. Wciąż na Taczaka podają dobrą pizzę, ale na tle znakomitej konkurencji nie wybija się jakoś znacząco. Na uwagę zasługuje bardzo smaczny sos pomidorowy. Ciasto, szynka, ser – po prostu w porządku. Warto też wyróżnić cenę – to najtańsza pizza, która załapała się do rankingu. Tańsza od wszystkich ze „ściany płaczu”, serwujących szynkę konserwową zamiast mięsa. Przed wizytą przygotuj się na to, że ruch w lokalu jest naprawdę wzmożony – trudno załapać się na wolny stolik!

[fb] [insta] [www]

9

8. Parma i Rukola

Głogowska 36 | 29 zł

Pizza od linijki. Wszystko równo i pięknie, na pewno nie opalane drewnem. Niemniej, bardzo smacznie, choć ciasto raczej bez wyrazu. Składniki za to na poziomie. W Parmie i Rukoli nie sprzedaje się pizzy z szynką, więc zamówiliśmy z… parmą i rukolą. Żadnych zastrzeżeń. Tak jak i zachwytów.

[fb] [insta] [www] [recenzja]

13

7. Tutti Santi

Ogrodowa 10 | 24 zł

Jedno z większych rozczarowań. Ostro promowana knajpa, „prowadzona” przez mistrza Włoch w kręceniu pizzy (de facto nie ma go na miejscu) nie zdała egzaminu. Powód? Obsługa, która zwyczajnie nie ogarnia. Długi czas oczekiwania, niezadowoleni ludzie wychodzący z knajpy i w końcu pomylenie zamówienia. Chcieliśmy pizzę z szynką, dostaliśmy z szynką, salami i… pieczarkami. Ta zniewaga krwi wymaga! Składniki nie robią większego wrażenia, choć sos pomidorowy i ciasto na semolinie są oznakami, że może kiedyś będzie naprawdę dobrze.

[fb] [www]

6

6. Fortezza

Dworska 1 | 19 zł

Nikt normalny nie pojechałby na pizzę na Naramowice, ale jeśli wszystkie lokale poniżej znasz już na pamięć, to najwyższy czas się wybrać do tej restauracji. Pyszna mozzarella, mnóstwo bardzo smacznej szynki i znakomity sos pomidorowy (są kawałki pomidorów), choć nieco zbyt lejący. Przez to ciasto robi się lekko „rozciapciane” – sztućce muszą pójść w ruch. Klimat knajpy sprzyja jednak do używania noża i widelca. A jeśli chcecie przypomnieć sobie dzieciństwo, koniecznie zamówcie mleko z masłem i miodem – do pizzy niby nie pasuje… ale my i tak się skusiliśmy. Pierwszorzędne!

[fb] [www]

12

5. SZTOS

Żurawia 19 | 8 zł (kawałek)

Miejsce inne niż wszystkie. Kilka pizz na krzyż do wyboru, kupujesz w kawałkach, ciasto jakieś grubsze. Ale poza tym składniki pierwsza klasa, sos pomidorowy dobry, mozzarella smaczna. I najważniejsze: obsługa. To dzięki niej Sztos znalazł się tak wysoko w rankingu. Właściciel jest facetem do rany przyłóż. Czas oczekiwania na swój kawałek zabawia rozmową, a gadkę ma taką, że nawet jeśli by ci się waliło życie, to wejdziesz w tę konwersację i nie będziesz chciał przestać. Miejsca to ludzie. A tu ludzie są tu zajebiści. Trzymam kciuki za rozwój biznesu i nowe punkty w innych częściach miasta, bo na Żurawią mi trochę nie po drodze. Właściciel musi pamiętać tylko o jednym: o klonowaniu. Jeśli to mu się uda, to osiągnie międzynarodowy sukces.

[fb] [insta] [recenzja]

3

4. Cucina

Wyspiańskiego 26A | 22 zł

Restauracja znana nam przede wszystkim z fantastycznych dań autorstwa szefa kuchni, Ernesta Jagodzińskiego. Ale jest też opalany drewnem piec, w którym kręcone są naprawdę kozackie placki. My zamówiliśmy capricciosę, ale w wersji bez pieczarek, bo to zło i występek. Efekt? Świadomość tego, że nikt tu nie szczędzi na składniki i że z całkiem prostej kompozycji można stworzyć małe arcydzieło. No i to ciasto, Magda Gessler byłaby dumna: stoi, nie opada, smakuje samo w sobie. Następnym razem poprosiłbym tylko o więcej sosu!

[fb] [www] [recenzja]

5

3. Forni Rossi

CH Malta | 21 zł

Nowsi niż trendy kreowane przez gimbazę na Twitterze. Weszli w ranking z kopyta, na samo zakończenie rajdu po pizzeriach. Idea jest prosta: certyfikowana pizza neapolitańska dla każdego, w przestronnym wnętrzu. Ciasto podobne do tego z BuffBusa, choć mam wrażenie, że w tym przypadku o wiele mniej płynące. Składniki – wyśmienite. I to nie tylko na papierze. Sos i mozzarella przepyszne, szynka też trzyma poziom. Cenowo podobnie jak w BuffBusie, może troszkę taniej, acz porcja do największych nie należy. Jedyny minus: nigdy nie poszedłbym do centrum handlowego po prostu na pizzę. Przed wizytą w kinie lub przy okazji zakupów – okej, ale zwołuję rodzinę i idę na pizzę do Malty? No way. Wolałbym taki lokal na Półwiejskiej – to byłoby coś!

11

2. Suszone Pomidory

Św. Czesława 13 | 17 zł

Co to jest za lokal! Na łamach naszego bloga gościł już kilka razy, a pierwszą pozycję w rankingu przegrał nieznacznie. Być może dlatego, że serwują tu pizzę nie do końca podręcznikową. Nie zrozumcie mnie źle: jest wyśmienita – na fantastycznym cieście na bazie semoliny i ze składników z górnej półki. Sos – magia, mozzarella – wyborna. Ale autorski twist Suszonych Pomidorów nie znajdzie aprobaty u każdego. Pizza z boczkiem, gorgonzolą, miodem i orzechami jest tego najlepszym przykładem – kochasz albo nienawidzisz. Ale nie na jej podstawie ocenialiśmy w tym rankingu, liczyła się tylko pizza z szynką. Na Wildzie korzystają z mięsa z własnej wędzarni, naprawdę wyśmienitego, któremu jednak nie każdy przyklaśnie. Nam bardzo smakowało. Oj, baaardzo. Dlatego jeśli macie ochotę na coś bardziej szalonego niż Włoski Bóg Ojciec Pizzy przykazał, to kierujcie się do Suszonych.

[fb] [insta] [recenzja]

7

1. Frontiera

Szewska 21 | 17 zł

Wzór podręcznikowego kręcenia placków z Italii. Rewelacyjne ciasto (też na semolinie, nie może być inaczej) i doskonałe składniki. Sos najlepszy ze wszystkich odwiedzonych przez nas pizzerii. Mozzarella – to samo. Szynka też bardzo smaczna, choć mi akurat bardziej smakowała ta z Suszonych Pomidorów. Taką pizzą mógłbym zajadać się bez opamiętania przez wszystkie 367 dni w roku. Co więcej, w ostatnich miesiącach mocno poprawił się klimat miejsca – w końcu jest włoski sznyt sprawiający, że chce się tu przebywać już nie tylko dla samej pizzy. Pozytywnie uderza to, jak bardzo Frontiera ewoluowała – od małego, obskurnego lokali gdzieś na Ratajach po knajpę z najlepszą pizzą w mieście, w której chce się przesiadywać. A wszystko to spaja właściciel z pasją, żyjący chyba tylko tymi plackami – do innych rzeczy czasem brakuje mu głowy, nie ze wszystkim sobie radzi i popełnia błędy, ale jeśli będziecie mieli kiedyś okazję usłyszeć, jak mówi o pizzy, to będziecie w niebie. Polecam z całego serca.

[fb] [insta] [www] [recenzja]

[toggle title=”KOMENTARZ OD REDAKCJI”]

Maciej

[rednacz]

Wiecie, co najbardziej mnie zaskoczyło? Że za podobną cenę można dostać pizzę ze znakomitymi składnikami i z takimi, które w sklepie kupiłbym jedynie w skrajnych przypadkach. Szynka konserwowa na pizzy? Przecież to zbrodnia. Nie wiem, czym kierują się pizzerie, które kładą ją na swoje placki.

Inna sprawa: w Poznaniu mamy dużo pizzerii na wysokim poziomie. Do pizzerii z całej dziesiątki z chęcią bym wrócił. Co lepsze, różnie się one od siebie rodzajem przygotowywanej pizzy, więc na dobrą sprawę każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli ktoś mi powie, że w Poznaniu nie ma pizzy odpowiadającej jego gustom, to prawdopodobnie nie wie, co mówi.

MruMru

[MruMru]

Ranking naprawdę był trudny. Chyba trudniejszy niż ranking lodziarni. Tak jak na początku z ustawianiem kolejności w rankingu nie było problemu, tak im dalej w las – tym kolejność nie była tak oczywista. Było parę zaskoczeń – część na minus, część na szczęście na plus, koniec końców jednak – spodziewałam się podobnego wyglądu rankingu. Cieszę się (a jednocześnie ubolewam), że zdecydowaliśmy się testować pizze z szynką – to właśnie w ten sposób można łatwo odróżnić dobrą pizzę od parszywej. A szkoda, bo niektóre pizzerie miały bardzo dobre ciasto i spieprzały wszystko beznadziejnymi (i czasem śmierdzącymi) składnikami. Wykonaliśmy za was brudną robotę, teraz wy spokojnie możecie szamać pizzę w sprawdzonych miejscach!

zgadula

[zgadula]

Jedno jest pewne – nie zamówię pizzy z szynką przez długi czas. Drugie jest pewne – pizza w Szczecinie to nie to samo co pizza w Poznaniu. A już szczególnie w takim towarzystwie! Serdeczne dzięki dla poznańskiej redakcji za ugoszczenie mnie i za tak miło i produktywnie spędzony weekend.

Zdjęcie pamiątkowe z rajdu. Dzięki wszystkim za towarzystwo!
Zdjęcie pamiątkowe z rajdu. Dzięki wszystkim za towarzystwo!

[/toggle]

[toggle title=”Jak głosował rednacz”]

overall:

10. Buffbus
9. Sztos
8. Bar a Boo
7. Tutti Santi
6. Parma i Rukola
5. Fortezza
4. Cucina
3. Forni Rossi
2. Suszone Pomidory
1. Frontiera

ciasto:

1. Suszone
2. Frontiera
3. Tutti Santi

sos:

1. Frontiera
2. Forni Rossi
3. Suszone Pomidory

szynka:

1. Suszone Pomidory

obsługa:

1. Sztos
2. Frontiera
[/toggle]

[toggle title=”Jak głosowała MruMru”]

overall:

OGÓLNY:

1. Frontiera
2. Suszone
3. Forni Rossi
4. Cucina
5. Fortezza
6. Bar a Boo
7. Parma & Rukola
8. Sztos
9. Tutti santi
10. Buffbus

11. Viva pomodori
12. da luigi
13. Galipoli
14. Piatto bianco
15. W bramie

SZYNKA:
1. Frontiera
2. Forni Rossi
3. Suszone

CIASTO:
1. Frontiera
2. Suszone
3. Cucina

SOS:
1. Frontiera
2. Suszone
3. Forni Rossi

SER:
1. Froniera
2. Forni
3. Suszone

Obsługa:
1. Frontiera
2. Sztos
3. Suszone

[/toggle]

[toggle title=”Jak głosował zgadula”]

Ranking:

10. Buffbus
9. Bar a Boo
8. Tutti Santi
7. Parma i Rukola
6. Sztos
5. Fortezza
4. Forni Rossi
3. Cucina
2. Suszone Pomidory
1. Frontiera

Ciasto:
1. Frontiera
2. Suszone Pomidory
3. Tutti Santi

Sos:
1. Frontiera
2. Forni Rossi
3. Suszone Pomidory

Szynka:
1. Suszone Pomidory
2. Frontiera
3. Fortezza

Ser:
1. Frontiera
2. Forni Rossi
3. Suszone Pomidory

Obsługa:
1. Frontiera
2. Sztos
3. Suszone Pomidory
[/toggle]

A Waszym zdaniem?

Jaka pizzeria w Poznaniu jest najlepsza? Głosujcie w ankiecie i uzasadniajcie w komentarzach. Ankieta potrwa do 10 lipca, do godz. 23.59.

Jaka pizzeria w Poznaniu jest najlepsza?

  • Frontiera (29%, 180 Votes)
  • Suszone Pomidory (27%, 169 Votes)
  • Bar a Boo (19%, 116 Votes)
  • SZTOS (8%, 50 Votes)
  • Cucina (4%, 25 Votes)
  • BuffBus Pizza Truck (3%, 20 Votes)
  • Tutti Santi (3%, 19 Votes)
  • Parma i Rukola (3%, 18 Votes)
  • Forni Rossi (3%, 17 Votes)
  • Fortezza (1%, 9 Votes)

Total Voters: 623

Loading ... Loading ...

Zastanawiasz się, co i gdzie zjeść w Poznaniu? Chcesz się podzielić opinią o lokalu, który odwiedziłeś? Dołącz do grupy „Gdzie zjeść w Poznaniu?” na Facebooku, zadaj pytanie lub wymień się spostrzeżeniami odnośnie gastronomii ze stolicy Wielkopolski.

 

  • Anna Kromska

    ciężko było się zdecydować między Cuciną i Suszonymi Pomidorami, ale jednak Suszone 🙂 a z Cuciny polecam pizzę Tartuffo – totalne zaskoczenie!

    • Z czym to pizza? Ocenialiśmy na przykładzie pizzy szynką, gdybyśmy „smaki” dobierali inaczej, pewnie byłyby małe przetasowania w rankingu. 🙂

      • Anna Kromska

        Na stronie stoi: Prosciutto Crudo, opiekany bakłażan, pasta truflowa, oliwa czosnkowa, ser.
        Nie przepadam za bakłażanem, o truflach słyszałam opinie że albo kochasz albo nienawidzisz, a póki nie spróbowałam pizzy z Suszonych, to była najlepsza pizza jaką jadłam w życiu 🙂 Co prawda było to już parę lat temu, ale z uwagi na wysoką pozycję w Waszym rankingu, czuję, że wciąż może być pyszna 🙂

  • desf

    A jak byście najgorsze pizze z tego rankingu odnieśli do najlepszych z rankingu sieciówek?

    • Nie wiem, jaką szynkę kładą ogólnopolskie sieciówki na swoje pizzy (ranking był robiony na podstawie pizzy z salami / kiełbasą pepperoni – być może to był błąd), więc pod tym względem trudno porównać.

      Jeśli chodzi o ciasto: najgorsze pizze z rankingu (może poza Piatto Bianco – tam ciasto było zbyt słodkie) radziły sobie na tym polu o wiele lepiej niż ogólnopolskie sieciówki.

      Bo z sieciówek to się zamawia tylko w momencie, gdy się nie ma rozeznania w rynku. 😉

      Link do rankingu ogólnopolskich sieciówek: http://wygrywamzanoreksja.pl/szama-na-dowoz/ranking-ogolnopolskich-sieci-pizzerii/

  • Wiktoria Marszałek

    O pizzy z Suszonych Pomidorów krążą już legendy i na pewno się wybiorę. Zaskoczyła mnie jednak Wasza ocena W Bramie! Kilka dni temu jadłam tam pizzę Basilico i była pyszna! Może ciasto mogłoby być odrobinę bardziej chrupkie, ale poza tym nie ma sie do czego przyczepić.

    • A była tam szynka? W Bramie oberwało się głównie za nią. 😉

      • Wiktoria Marszałek

        Nie, nie było. Ale czemu wrzucać pizzę za nieudaną szynkę na ścianę płaczu? Dla mnie konserwowa to też zbrodnia, ale to ranking PIZZY a nie szynki.

        • desf

          A ta szynka to gdzie była jak na PIZZY?

          • Wiktoria Marszałek

            Chodziło mi o to, że przy innych pizzach oceniono ciasto, sos itp. a tu oprócz tego, że szynka niesmaczna – ani słowa 🙂

          • desf

            Jak pojedziesz na urlop i dopadnie cię choroba przez którą przeleżysz tydzień w łóżku to nie zapamiętasz, widoków, ładnej pogody i ciekawych miejsca tylko przede wszystkim bycie chorym. Z szynką konserwową w pizzy jest podobnie :p

          • Wiktoria Marszałek

            Pod taki argument podciągniesz wszystko 😉 Ja się trzymam tego, że W Bramie pizza mi bardzo smakowała, ale jeśli ktoś goni za pyszną szyneczką, to może wybrać się w inne miejsce.

          • Nie wiem, co zanotowali pozostali uczestnicy rajdu, ale sos W Bramie był bardzo dobry (choć do najlepszych sporo brakowało), a ciasto po prostu okej. 🙂

    • Dawid Schulz

      Ja miałem dwa podejścia do pizzy w bramie i oba nieudane. To miejsce to dla mnie trochę takie podrobione bar-a-boo. A wzięcie tam Mascelliano to wyższy poziom hardkoru – sos śmietanowy okropny i zabijał smak czegokolwiek. Więc nawet nie umiem ocenić mięsa,bo się go czuć nie dało. Makaron Carbonara to też ciężka porażka niestety. Więc nie tylko pizza tam kuleje ;/

      • Wiktoria Marszałek

        Wychodzi, więc na to, że to ja miałam szczęście i niestety to nie reguła. Szkoda, muszę się wybrać do Suszonych Pomidorów.

  • Kuba Sudor

    Jaka zgodność MruMru i rednacza 😉 Cała kolejność tak samo 😉

    • To nie zgodność. To mój błąd. Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiam!

  • lyskonzi

    Z chęcią bym zobaczył wyniki cząstkowe, bo o ile rozumiem ostro minusowe punkty za szynkę konserwową to nie mogę zrozumieć niektórch ocen Jeśli ciasto jest wg. Was ok (przykład Bar a boo, a niektóre już ze zdjęć straszą grubością), to chyba strzelacie Włochom w pysk 😀 Pamiętam kiedyś reakcję mojej koleżanki na takie ciasto (to ciasto to jakiś naleśnik, ciasto pizzy powinno „stać”, jak się podnosi kawałek do ust, a nie zwijać się w dół!), powiedziała, że jakby nie była tak głodna by nią rzucała po lokalu. Tyle w temacie ciasta ok 😛 Przecież tu pizza jest oceniania heloł! Ale mimo wszystko ta szynka konserwowa razi, sam nigdy nie brałem pizzy z szynką w Da Luigi, więc wynik mnie mocno zaskoczył. Wierzę, że w każdej innej by byli znacznie wyżej! Szczerze liczyłem na ranking typu lody, bo porównywanie zwykłej prosciutto do pizz z rukolą i szynką parmeńską wypada blado 😛 IMO powinna być oceniania wtedy margheritta, jako podstawa

    • Są rankingi indywidualne. Poza rankingiem ogólnym wybieraliśmy jednak po 3 pizzerie w poszczególnych kategoriach – Bar a Boo się nie załapało. 😉

    • Aha, ocenianie samej margherity odrzuciliśmy z dwóch powodów:

      1) Lubimy mięso.

      2) Trudno ocenić jakość rzucanych składników, jeśli ich się nie je.

    • Anna Kromska

      każdy ranking jest stworzony przez kogoś kto sam w sobie jest indywidualnością i ma swój właśny gust, każdy ranking jest więc subiektywny bo oceniamy przez pryzmat własnych upodobań i własnego smaku, dziwowanie się na temat „nie znacie się bo ja wiem lepiej” uważam za zabawne 🙂 to tak jak spierać się które święta są lepsze, Wielkanoc czy Boże Narodzenie – ten spór też nigdy nie zostanie rozstrzygnięty 😉 wiadomo, że nie zwykliśmy polemizować z podsumowaniami, które są zgodne z naszym zdaniem 😀

      to że ktoś kładzie konserwę na pizzy a nie np prosciutto di parma to bardzo mocno o czymś świadczy 😉 można to przenieść na grunt lodowy: w jednej lodziarni dostaniemy lody „czekoladowe” z kakao a w drugiej lody czekoladowe z prawdziwej czekolady, dla mnie wybór jest prosty: nie idę tam gdzie są kakaowe lody „czekoladowe” i nie idę tam gdzie dają konserwę na pizzy, bo jeśli w tych pozycjach z menu dzieją się takie dziwy, to idąc dalej w las być może nie jest wcale lepiej, nie ma co ryzykować i wyrzucać pieniędzy w błoto gdy mamy pod ręką alternatywy co do których zachodzi niemal pewność że nas zadowolą 😉 dlatego też nie chodzę na burgera do Maka tylko do Fat Boba 😉

  • GabiGabi

    Najlepsza moim skromnym zdaniem i tak z Pizzerii Carlo ze Szczepankowa 😉

    • Jest w takim razie powód, żeby wybrać się w tak odległe rejony. 🙂

  • Mateusz Jurek

    mogę się mylić,ale baraboo i suszone pomidory to nie jest ta sama właścicielka?
    wielkie dzięki za ranking!

  • To cos w malcie nie ma nic wspolnego z prawdziwa pizza to raz. Glownie ze wzgledu na jakosc skladnikow a to chyba rowniez decyduje o calosciowej ocenie…ludzie litosci… Niezmiennie Baraboo i Cucina no suszone pmidory ewentualnie moga sie lapac pod prawdziwa pizze…

  • Paulina Niekrasiewicz

    trochę zaskoczyły mnie niektóre miejsca, ale polecam jeszcze Fidelio na Garbarach 50 🙂

    • Nie znaliśmy! Dzięki za cynk, będziemy musieli się przyjrzeć. 🙂

      • Pawel Napierala

        Jak NIE Znalismy ??? Jedna z lepszych knajp wloskich w Poznaniu …?????

  • Patryk

    Najlepsza Bazylia&Oregano na wysokiej 12, której zabrakło na liście, same fast foody na liście widzę i pękam ze śmiechu… Choć w Bazylii polecam jeszcze inne włoskie specjały. Rekomendowana restauracja przez Gessler. Niema lepszych.

    • „Same fast foody”? OK. 😀

    • Anna Kromska

      Rekomendacja pani Gessler (Magdy, nie Marty) dla mnie osobiscie jest antyrekomendacją :). Ale przetestuję Bazylię&Oregano żeby wyrobić sobie zdanie 😉 Jednak bądź co bądź nazwać powyższe restauracje fast foodami, to spore nadużycie 😀

  • Fran Kee

    Jak by ktoś był kiedyś w Trójmieście, to polecam wybrać się do A Modo Mio, najlepsza pizza jaką jadłam w Polsce !
    https://www.facebook.com/trattoriaepizzeriaAmodoMio/photos_stream

    • Dzięki za typ. Postaram się wybrać, jak będę w Trójmieście. 🙂

  • Dawid Schulz

    Frontiera wróciła do łask czy po prostu nie należy zamawiać na wynos ? Bo fakt – na miejscu petarda,a w dostawie porażka :/

    • Nigdy nie zamawiałem na wynos, więc trudno mi się wypowiedzieć. Generalnie każda pizza zamawiana do domu traci z każdą minutą. Najlepiej jeść świeżą, na miejscu. 🙂

      • Dawid Schulz

        Jasne 😉 Ale nie każda aż tak bardzo 😉

        • No na pewno. Jeśli nie smakowała Ci Frontiera w dostawie, spróbuj koniecznie na miejscu – zmienisz zdanie. 🙂

          • Dawid Schulz

            A nie nie 😀 Panie Macieju ja w Frontierze to już sto lat temu byłem 😀 Pizza genialna 😉 Po tym jak się przeprowadzili na Rynek skorzystałem z opcji dowozu i to była tragedia ;s Więc dzisiaj przejdę się raz jeszcze,żeby spróbować świeżej 😉 Ale wydaje mi się, czy im z menu zniknęło chorizo ?

          • W weekend jeszcze mieli. 😀

          • Katarzyna Fabisiak

            Pizza chorizo jest na stałe w menu od jakiegoś czasu z hiszpańską pikantną salami oliwkami i pikantnym dodatkiem sosu z pieczonych ostrych papryk natomiast od 2 lat jest na stałe w menu pikantna salami -spianata włoski odpowiednik chorizo ale jednak trochę inny w smaku

  • Michał Matląg

    Trochę mało lokali odwiedzonych bo jadam czasem pizzę w różnych miejscach, ale nie byłem w żadnym z lokali wymienionych w rankingu.

    • 15 lokali w ciągu 1 weekendu to mało? Nie wydaję mi się! 😀

      A skąd byś pizzę polecił? Dawaj, może uda się odwiedzić. 🙂

  • Ania Dziuba

    I nie było Pizza a Pezzi 🙁

  • Anna Serbon

    włoski na skype!!!

    Witam!

    Miałam problemy z studiowaniem języka włoskiego, zawsze brakowało praktyki. I
    pewnego razu znalazłam Preply.

    http://www.sic-egazeta.amu.edu.pl/index.php?t=2737

    Ogromny wybór, możliwość korepetycji z języka włoskiego online z nośnikami mowy
    „native speaker” w Szczecinie. Zajęcia są na Skypa, jest to bardzo
    wygodnie i korzystnie. W Preply bywają różne rabaty, można otrzymać prywatnielekcje nawet za darmo! Również ogromny i najszerszy wybór korepetycji dla
    dzieci i firm.

    Indywidualne podejście.

    Wykwalifikowani wykładowcy w
    Szczecinie!

    nauka przez Skype jest bardzo efektywna ! Rezultat nie zmusi czekać!

    Polecam bardzo !

  • Pani Noemi

    „W bramie” pizza jest rewelacyjna, bardzo mnie dziwi taka ocena, ale zapach…hmmm, polecam wrócić i spróbować pizzy z śmietanowym sosem.

    • Może inna pizza niż pizza z szynką smakuje tam lepiej. 🙂 Może kiedyś uda się sprawdzić. 😉

      • Pani Noemi

        Może trzeba przyjąć na drugi raz inne kryteria, szersze tak jak przy lodach albo jak sprawdzacie burgery.Bardzo was lubię, dzięki WzA poznałam Frontierę, ale no tym razem jakoś trudno jest się zgodzić mi taką oceną „bramy”.

        • Szersze kryteria szerszymi kryteriami, ale za taką szynkę należy się tylko dyskwalifikacja. 🙂

  • Hubert Bartkowiak

    IMHO, zabrakło Mollini. Białe obrusy, wiem, ale pizza ekstra.

  • kowal008

    Odwiedziłem klika z tych lokali i na prawdę ten ranking (bez obrazy dla nikogo) nie jest chyba zrobiony tak na prawdę na serio. Brakuje tu tak dobrych pozycji jak wymieniona we wcześniejszej wiadomości Mollini lub Milano (ale nie tratoria milano, tylko restauracja milano, niby budynek ten sam ale wejścia są dwa i kuchnie też zupełnie inne). Co do Frontiery to zastanawiam się ile zapłaciła za ten wpis bo w mojej opinii jest gorsza nawet od DaLuigi( p.s>jadłem na miejscu w restauracji a nie na wynos). Moje opinie przedstawiam na podstawie pizzy „Prosciutto di Parma” którą jadam najczęściej w każdym lokalu. Jeśli lokal takiej nie posiada to automatycznie odpada w mojej opinii z rankingu dobrych pizzerii bo szynka parmeńska+rukola to kwintesencja świeżej włoskiej kuchni.

    • Pizzerie, które odwiedziliśmy, braliśmy z najczęściej polecanych przez naszych czytelników i członków grupy „Gdzie zjeść w Poznaniu?” na Facebooku. Mollini i Milano albo nikt nie polecił, albo poleciło za mało osób – może to ich błąd. 🙂

      Ocenialiśmy na podstawie pizzy z szynką. Takie przyjęliśmy kryteria. Całkiem możliwe, że przy kryteriach, które Ty postawiłeś, wyniki rankingu byłyby całkiem inne. 🙂 Niemniej, pod względem ciasta i sosu pomidorowego Frontiera jest dla nas lata świetlne przed Da Luigi, które nas bardzo mocno rozczarowało. Może mieli słabszy dzień. 😉

      • kowal008

        jak najbardziej zgadzam się że da luigi nie zachwyca sosem ikosystencją ciasta(pospolite na polskiej mące) ale frontiera świeżością składników daleko odbiega od da luigi. Tak poza tematem to na prawdę polecam odwiedzić wymienione przeze mnie restauracje aby jako fanatycy pizzy zrozumieć o czy mówię „dobra pizza”. Fakt że wystrój tych lokali nie jest zbyt młodzieżowy i minimalistyczny ale to nie o niego chodzi lecz o smak, konsystencje ciasta i składniki.

        • Na świeżości składników we Frontierze NIGDY się nie sparzyłem. A bywam i bywałem często. 🙂 Może Ty źle trafiasz albo ja mam mega farta. 😀

          Mollini i Milano będę musiał sprawdzić. 🙂 Wystrój mnie mało obchodzi. Dzięki za polecenie!

  • ayra

    w rankingu nie ma także Brocci na Jeżycach, która wg mnie jest najlepszą pizzą jaką jadłam w mieście

    • Bo nikt nam jej w odpowiednim czasie nie zaproponował. 😛

    • bartoliniii

      Potwierdzam, kolejny wielki nieobecny w tym rankingu. Niestety słabe przygotowanie do zestawienia.

  • sanka

    A my jemy najczęściej w Dominium. Bardzo smacznie, duży plus za cieniutkie ciasto i fajny lokal – mają bardzo charakterystyczne aranżacje. Byłem już w kilku ich miejscach. Akurat nam u nich pasuje również ze względu na kącik dla dzieci. A jednak kluczowe jest to, że pizza na cienkim cieśnie smakuje nie tylko nam, ale również i dzieciom – po prostu sami dobieramy klasyczne składniki.

  • y77

    Per l’amore della pizza, przy Piotrze i Pawle na Marcelińskiej.

  • Jagoda

    Jak pizza to tylko z Forni
    Rossi nigdzie nie robią takiej dobrej jak tam. Doskonal wypieczone ciasto i
    składniki pierwszej jakości nadają jej niezapomniany smak.. Mm.

  • Jadzia

    Nie wiem czemu tak jednoznacznie oceniliście Bramę. Chodzę tak od roku i tylko raz zdarzyło sie, że pizza była jakaś inna, ale składniki pierwsza klasa. Prawdziwa szynka parmenska nawet przy takiej cenie za pizze nie oszczędzają na składnikach. Ani na jakości ani na ilości. Przemiła obsługa, świetny klimat i akceptowalny czas oczekiwania! Powiedziałabym, że Bara Boo jest o wiele gorsze bo mają totalnie suche ciasto i z pizzy wszystko spada (choć jest tego niewiele). Proponuje jeszcze raz sie przejść i dać Bramie drugą szanse ! 😉

    • Spójrz na szynkę na zdjęciu. Nie nazwałbym jej parmeńską. 😀

      • Jadzia

        Ok, wiadomo, że to nie jest parmenska ale mówię żebyś poszedł jeszcze raz, zamówił Parmę najlepiej pol na pol ze spinaci z kurczakiem i zobaczysz, że nie mozna sie doczepić. Szczerze powiem, że ogólnie nie przepadam za taką zwykłą pizzą z szynką dlatego biorę parme. Ale pójdź, spróbuj na deser weź granite i enjoy! 😀 nie pożałujesz!

  • Kamil Kamiński

    Gratuluję Faworytom Rankingu choć jak dla mnie osobiście numerem jeden jest Szybka Pizza 🙂

  • bartoliniii

    A ja sie pytam, gdzie w zestawieniu jest Pizza a Pezzi?

    • Nie ma. Taka sobie pizza na kawałki. W Sztosie jest smaczniej. 😉

      • bartoliniii

        Chyba kpisz! „Taka sobie pizza na kawałki” – które to kryterium zestawienia?
        Wiem, że są różne gusta, ale tworzenie takiego zestawienia wymaga odrobinę obiektywizmu! Mimo wszystko;)

        • Odgrzana pizza to odgrzana pizza i daleko jej do pizzy nie odgrzanej. To akurat bardzo proste. 😉

          A obiektywizmem gardzę. 😉

  • Alunia

    Mnie smakuje też pizza w Forni Rossi w Malcie. Ma swój oryginalny smak, ładnie pachnie i jest zrobiona z włoskich składników.

    • Niestety zamknęli. 🙁

      • Zdenerwowana

        Jak to zamknęli? Jeszcze miesiąc temu była tam restauracja. To jakieś żarty są? Jestem z okolic Poznania i jak przyjeżdżam na zakupy do Malty to często wpadam do Forni Rossi coś zjeść.

  • Azazel

    la nostra z Łazarza również daje radę – jedyna taka pizza z chorizo, polecam 🙂

  • Janka Milska

    Jeżeli chodzi o pizzę w Poznaniu to ja mogę polecić pizzerię Pizza Sky (na Ratajach). Według mnie o wiele lepsza niż wymienione więc dziwię się, że nie ma jej w zestawieniu 🙂

  • Darek Zalweski

    Cenowo fajnie wychodzi pizza w Maxipizza- maxipizza.pl/poznan. Duża, dobra, a przy tym mają sporo akcji promocyjnych, choćby minus 10 procent na kolejne zamówienie. Ostatnio jak tutaj zamawiałem dwie duże pizze na telefon, to w ciągu pół godziny już miałem je fizycznie w mieszkaniu. Także ekspresowo dostarczają, za to naprawdę duże
    brawa.

  • Nunek

    Ja czasem lubię zjeść pizzę w sieciówce, czasem decydują względy ekonomiczne, czasem to, że szukam czegoś ciepłego do jedzenia w nocy (akademik here) bo impreza się przedłuża itd… wtedy uderzam do Party Pizza zazwyczaj, nie każda sieciówka jest taka zła, nie każdy też celuje w cieniutką włoską pizzę.

  • Radek

    Nie wiem dlaczego w tym rankingu nie ma Brocci. Mają naprawdę świetna pizzę, włoską, świeżą. Sos, ciasto, składniki, wszystko na 5+, zastanawiam się jakie miejsce zajęłaby w Waszym rankingu. 😉

    • Ranking powstał 2 lata temu, przygotowuję nowy. Brocci się w nim nie zmieści, to nie ten poziom, którego szukam. 🙂

      • Radek

        Czaje, czaje, każdy ma inny smak. 😉 Dzięki za odpowiedź!

  • Piotrek

    Serio Frontiera? Ta mokra pizza? :O

  • Jakub Olewski

    Nie polecam cuciny na dowóz, pizzy nawet nie dostałem, wyjaśnienia były śmieszne :dostawca był pod domem tylko nie odebrałem telefonu, co oczywiście jest nie prawdą. Chamstwo

  • Filix

    Maxipizza jest dobra, jak na sieciówke, to powiedziałbym nawet, że wybitna. Jadam u nich od czasu do czasu i powiem szczerze, ze zawsze smacznie a i obsługa na miejscu przyjemna. I ceny sa spoko, nie przesadzają

  • Radosław Górny

    Ranking chyba jest nieaktualny. Spróbowałem pizzy z Frontiery i jest co najwyżej przeciętna. Składniki nie są pierwszej świeżości, a całość zupełnie bez polotu. Ciasto na maksa słabe, miękkie, gumiaste. Focaccia to już zupełna porażka – podają ją w identycznej formie jak pizzę i też jest nijaka. Sos czosnkowy rzadki i… też nijaki. Czy tam zmienił się właściciel od czasu tej „najlepszej pizzy w Poznaniu”? Cucina jest nadal świetna, ale i cena jest bardzo wysoka. Ich pizza jest w moim odczuciu niemal idealna. Piatto Bianco, które u Was jest poza rankingiem, również ma świetną pizzę. Nie wyczuwam u nich takiej słodkości, składniki są zawsze idealnie świeże. Nie jestem fanem ich ciasta, ale ogólnie jest bardzo, bardzo dobrze. W słynnym Bar a Boo byłem raz i mnie nie zachwyciło. Pizza niezła i tyle, szału nie ma.

    • Tak, ranking jest nieaktualny, choćby z tego powodu, że powstał 2 lata temu. 😉

      • Radosław Górny

        Chciałoby się pomyśleć, że świetne knajpy jednak potrafią utrzymać jakość jedzenia. Zrobienie dobrej pizzy to chyba nie jest jednak aż taka filozofia jak się wie jak. A Frontiera, zakładając, że kiedyś rzeczywiście było tam tak dobrze, wiedziała.