Wyszukiwarka

Gdzie zjeść mięso w Poznaniu?

15 miejsc-pewniaków, z których mięsożerca wyjdzie szczęśliwy.

Na boczek – Ośla Ławka

lokalizacja: Taczaka 23 | fanpage

zakres cen: 30-50 PLN

Jeśli rewelacyjna knajpa słynie z często zmieniającego się menu, a trzyma w nim wciąż ten sam boczek, to chyba znak, że jest to świetny boczek. Ośla Ławka wnosi Mój Ulubiony Kawałek Świni na zupełnie nowy poziom.

Na burgera – Fat Bob Burger

lokalizacja: Kramarska 21 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

Najlepsze w mieście i dla prawdziwych burgerowych freaków. Bob jest bezkompromisowy, smażąc burgery wg swojej wizji dla najbardziej charakternych mięsożerców. Nie jesteś nim? Będziesz kręcił nosem.

Na dymną wieprzowinę – Pig in Fog

lokalizacja: Piekary 1 | fanpage

zakres cen: 10-20 PLN

Pulled pork w wersji podwędzanej. Świetne mięso, dobre buły i naprawdę udane kompozycje kanapek. A wszystko to w dość niskich cenach. Warto!

Na hot dogi – Piwna Stopa 

lokalizacja: Szewska 7 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

To zdecydowanie najlepsze hot dogi, jakie możecie dostać w Poznaniu. Hot dogi, które nie są marną przekąską, tylko pełnoprawnym posiłkiem. Hot dogi, których podstawą jest dobra jakościowo kiełbasa, a nie parówka niewiadomego pochodzenia. Hot dogi, które podaje się w ciekawych i smacznych kompozycjach, a nie zalewa kiepskim sosem i „po sprawie”. Po prostu dobre, uczciwe hot dogi na wypasie.

Na kanapkę BLT – Miasto

lokalizacja: Szewska 20 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

W dzień się tutaj je, a wieczorem pije. Jeśli jednak ktoś chce, może robić to tu w odwrotnej kolejności albo – do czego zachęcam – i jedno, i drugie w tym samym czasie. Pod alkohol na pewno nada się kanapka BLT – boczek, sałata, pomidor. Sycąca i dość tłusta, co w żadnym wypadku nie jest wadą.

Na kanapki premium – Meat us

lokalizacja: Żydowska 26 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

Całkiem możliwe, że to najlepsze kanapki premium w Poznaniu. Wypasione, z szarpanym mięsem z łopatki wieprzowej, boczku, kaczki, kurczaka czy wołowiny, a ponadto z azjatyckim sznytem, co podoba mi się chyba najbardziej. Świetne kompozycje, choć niektórym może brakować odrobiny pikanterii. Za całość odpowiada ten sam gość, co zarządza najlepszą burgerownią w mieście, Fat Bobem – to powinno być dopełnieniem mojej rekomendacji.

Na pulled porka – Wyczesane Porki

lokalizacja: Wodna 23 | fanpage

zakres cen: 10-20 PLN

Pierwsza porkownia w Polsce. Buły w cudnych, sycących i zniewalająco smacznych kompozycjach. Jeden z poznańskich pewniaków i hitów.

Na reubena – Arizona Express

lokalizacja: Piekary 1 | fanpage

zakres cen: 10-20 PLN

Kanapka z kwaszoną kapustą, serem szwajcarskim i pastrami, czyli wołowiną przygotowaną w specjalny sposób. Prosta i doskonała kompozycja, którą warto od razu zamówić z podwójnym mięsem – właśnie ono w reubenie liczy się najbardziej.

Na schabowego – Tylko u Nas / U Dziadka

lokalizacja: Szkolna 7

zakres cen: 10-20 PLN

Największe i najlepsze schabowe w mieście. Miejsce i kotlety kultowe, znane w całym Poznaniu. No i nie dość, że syto, to jeszcze tanio. Smacznie niezmiennie od lat.

Na stek – Cammero Steak House

lokalizacja: Bukowska 11  | fanpage

zakres cen: powyżej 50 PLN

Jeśli lubicie dobre steki w dobrej cenie, to Cammero jest właśnie dla Was. Pracownicy lokalu wiedzą, jak obchodzić się z wołowiną, a poza tym mają jej tutaj dość szeroki wybór. Pozostałe dania są raczej dodatkiem – czasem lepszym, czasem gorszym, zawsze jednak stojącym w cieniu steków. Cammero jest także dobrym miejscem, żeby zjeść w nim swój pierwszy stek. Bo z jednej strony trzyma poziom, a z drugiej nie „żąda” za nie zbyt wygórowanych cen. A jeśli już Wam steki w Cammero posmakują, to gwarantuję, że będziecie chcieli odwiedzać tę knajpę jeszcze wielokrotnie!

Na śniadanie angielskie – Bo.

lokalizacja: Kościuszki 84 | fanpage

zakres cen: 10-20 PLN (śniadania), 20-30 PLN (lunche)

Zwycięzca rankingu najlepszych śniadań w Poznaniu, który możecie zobaczyć tutaj. Cenię za smak, za kreatywność, za jakość, słuszne rozmiary porcji i przyzwoite ceny. Przy okazji, zjecie tu najlepsze w mieście, mocno sycące śniadanie angielskie z bekonem i kiełbasą.

Na tatara – Whiskey in the Jar

lokalizacja: Stary Rynek 100 | fanpage

zakres cen: 30-50 PLN (burgery, żeberka, tatar); powyżej 50 PLN (steki)

W poprzedniej wersji tego zestawienia miejsce to chwaliłem za steki. Dawno ich jednak nie jadłem, więc teraz pod tym względem wyróżniłem inne miejsce. Tak samo zresztą podszedłem do żeberek, które w mojej pamięci zapisały się jako rewelacyjne. Okazuje się jednak, że w Whiskey podaje się także naprawdę bardzo smaczny tatar. Wprawdzie nie klasycznie, a w wersji już wymieszanej, w dodatku już rozsmarowanej na pieczywie, ale w smaku jest naprawdę doskonały.

Na żeberka – UP in SMOKE BBQ

lokalizacja: óg Kościuszki i Powstańców Wielkopolskich | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

Najbardziej wypasiony food truck w Poznaniu. Ogromna ciężarówka, w której mieści się m.in. smoker, czyli grillo-wędzarnia. W niej powstają takie cuda jak najlepsze żeberka w mieście. Aha, jeśli pogoda nie dopisuje, nie bójcie się – obok trucka stoi potężny, ogrzewany kontener, w którym możecie w spokoju zjeść zamówienie.

W niskiej cenie – U Rzeźników

lokalizacja: Kościuszki 69 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

Nie tak dobre steki co w Cammero, nie tak smaczne żeberka jak w UP in SMOKE BBQ, ale ceny niskie. Gdy ochota na mięso jest, a pieniędzy w kieszeni mniej, U Rzeźników to dobry wybór. Zwłaszcza gdy jest się studentem – dodatkowa zniżka -20% brzmi zachęcająco, prawda?

W wyjątkowym klimacie – Zuom

lokalizacja: Kościelna 23 | fanpage

zakres cen: 20-30 PLN

Najbardziej odjechana miejscówka w Poznaniu. Cały lokal zbudowany z części ze złomowiska, wyjątkowy klimat przywołujący na myśl Mad Maxa lub Fallouta. Co poza atmosferą? Świetne mięso przesiąknięte aromatem autentycznego grilla – i pod tym względem trudno o drugą taką knajpę w mieście (może nie licząc UP in SMOKE BBQ).

Gdzie się to wszystko mieści? Spójrzcie na mapkę:

Mało Ci? Sprawdź inne zestawienia:

Dajcie znać, co sądzicie o moich wyborach! Nie uważam się za alfę i omegę, więc może coś nieświadomie pominąłem? Czekam na Wasze propozycje!

  • Dzięki za to podsumowanie! Większość knajp znam i bardzo lubię, choć od Racji Mięsa trochę odstraszają mnie ceny (jednak przyznaję, tatar podają pierwszorzędny!) Od dawna wybieram się do Whiskey i jakoś nie mogę dotrzeć. Unikam Starego Rynku po prostu. No ale teraz już nie odpuszczę 🙂

    • Na Starym Rynku pod względem szamy robi się z roku na rok coraz lepiej. Nawet jak knajpy liczą przede wszystkim na turystów i obrót na „ogródkach”, to i tak zdarza im się podawać smaczne żarcie. Whiskey tutaj zdecydowanie przoduje! 🙂

  • Agata Sinczykowska

    Wyczesane porki to wieprzowina a w tekście piszesz o wolowinie. Chyba że się mylę.

    • Ajajaj! MASZ RACJĘ! Myślałem o jednym, napisałem drugie. Dzięki bardzo za wychwycenie byka – czytałem kilka razy artykuł przed publikacją, a mimo to mi umknęło. Już poprawiłem. Kłaniam się!

  • Marcin Wróbel

    A ja się pytam gdzie się podział jeżycki KRAFT?

    • Adrian

      Nie dał na tacę to nie wyczytali z ambony 🙂 . Tak to działa .

    • A widzisz, zapomniałem. 😉 Następnym razem się pojawią – kiełbaski mają mistrzowskie. 🙂

  • Buki

    Krótko, zwięźle i na temat! To chyba mój ulubiony wpis od Ciebie 😀 Przesłałem znajomym artykuł i dzięki niemu wczoraj odwiedziliśmy Pig in Smoke – petarda!

    • Cieszę się, że smakowało. 🙂 Dzięki za podanie dalej i dobre słowo! 🙂