Wyszukiwarka

Gdzie zjeść mięso w Poznaniu?

Gdzie zjeść mięso w Poznaniu?

10 miejsc-pewniaków, z których mięsożerca wyjdzie szczęśliwy, czyli #przewodnikWEEKENDOWY.

Jakiś czas temu zostałem zaproszony do ogólnopolskiej inicjatywy blogerów oceniających jedzenie na mieście z różnych rejonów Polski. Większość blogów biorących udział w tej akcji wymieniłem w opublikowanym w połowie lutego wpisie. O co chodzi? W skrócie o to, aby wyłonić najlepsze miejsca danego typu w każdym z miast. Założenia są bardzo podobnego do mojego cyklu „Gdzie zjeść w Poznaniu?„.

W zeszłym miesiącu pojawiły się pierwsze wpisy z tej serii, dotyczące najlepszych miejscówek na lunch. Sam nie opublikowałem takiego zestawienia z prozaicznego powodu – raczej nie jadam typowych lunchy, więc nie mam w tym temacie należytego rozeznania.

Tematem kolejnego rankingu są jednak miejsca dedykowane mięsożercom. Co jak co, ale na tym się znam! Na tyle, żeby zaproponować więcej niż 5 miejsc. Wyszło ich aż 10, ale każde z nich wyróżnia się pod jakimś względem. Przejdźmy zatem do konkretów! Gdzie zjeść mięso w Poznaniu?

Na burgera – Fat Bob Burger

lokalizacja: Kramarska 21 | fanpage

zakres cen: 20-30 zł

fot. Mateusz Tusiński | blog
fot. Mateusz Tusiński | blog

Najlepsze w mieście i dla prawdziwych burgerowych freaków. Bob jest bezkompromisowy, smażąc burgery wg swojej wizji dla najbardziej charakternych mięsożerców. Nie jesteś nim? Będziesz kręcił nosem.

Koniecznie zamów: bekon w cieście lub frytki mięsne jako dodatek do mocno mięsnego burgera

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na philli cheese steaka – The Deli

lokalizacja: Piekary 1 | fanpage

zakres cen: 12-20 zł

20160301_141415~2

Oryginalny filadelfijski sandwich, którego podstawą jest siekany antrykot wołowy oraz ser cheddar. Prosta i smaczna kompozycja. Jako największy żarłok po tej stronie Warty polecam już na starcie poprosić o podwójne mięso.

Koniecznie zamów: sernik nowojorski, bo po wołowinie warto wrzucić na ruszt coś słodkiego

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na pulled porka – Wyczesane Porki

lokalizacja: Wodna 23 | fanpage

zakres cen: 15-25 zł

20160303_141452-2

Pierwsza porkownia w Polsce i najlepsza szarpana wieprzowina w mieście. Buły w cudnych, sycących i zniewalająco smacznych kompozycjach. Jeden z poznańskich pewniaków i hitów.

Koniecznie zamów: pork cheese i – jeśli jesteś fanem azjatyckich smaków – pork oriental

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na reubena – Arizona Express

lokalizacja: Piekary 1 | fanpage

zakres cen: 12-20 zł

20151211_133224-2

Kanapka z kwaszoną kapustą, serem szwajcarskim i pastrami, czyli wołowiną przygotowaną w specjalny sposób. Prosta i doskonała kompozycja, którą warto od razu zamówić z podwójnym mięsem – właśnie ono w reubenie liczy się najbardziej.

Koniecznie zamów: corn doga na deser

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na schabowego – Tylko u Nas / U Dziadka

lokalizacja: Szkolna 7

zakres cen: 8-15 zł

20150914_152929

Największe i najlepsze schabowe w mieście. Miejsce i kotlety kultowe, znane w całym Poznaniu. No i nie dość, że syto, to jeszcze tanio. Smacznie niezmiennie od lat.

Koniecznie zamów: kopytka ze skwarkami, jeśli zmieścisz po schabowym

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na stek – Whiskey in the Jar

lokalizacja: Stary Rynek 56 i 100 | fanpage

zakres cen: 40-100 zł

Chyba muszę wrócić do Whiskey zrobić lepsze zdjęcie steku.
Chyba muszę wrócić do Whiskey zrobić lepsze zdjęcie steku.

Nie jestem urodzonym stekożercą – jednak cena robi swoje i zazwyczaj w lokalach zamawiam inne dania – ale te z Whiskey zawsze bardzo mi smakowały. Jest jeszcze kilka miejsc w Poznaniu z dobrymi stekami (jak już będę bogatym blogerem, to zrobię jakiś ranking), ale tę knajpę darzę największą sympatią. No i ten rockowy klimat. Jeden z niewielu lokali przy samym Starym Rynku w Poznaniu, który mogę polecić.

Koniecznie zamów: chilli jar, drink na Jacku Danielsie z ostrym kopem – dla twardzieli

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na tatara – Racja Mięsa

lokalizacja: Szewska 20 | fanpage

zakres cen: 25-80 zł

DSC01686-Kopiowanie

Jeden z najlepszych tatarów w Poznaniu przygotowywany na oczach klienta. Poza tym dużo innych mięs, więc od surowej wołowiny z żółtkiem i dodatkami można po prostu zacząć posiłek. Jedyna wegańska rzecz w Racji Mięsa to wino.

Koniecznie zamów: tatara japońskiego, ale przy drugiej wizycie, lepiej zacząć od klasyki

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Na żeberka – Lars, Lars & Lars

lokalizacja: Wojskowa 4 | fanpage

zakres cen: 40-100 zł

20151111_160931

Solidny kawał dobrze przyrządzonych żeberek z frytkami stekowymi. Menu Larsa pełne jest innych pyszności, ale najlepiej wspominam żeberka. Moja mina mówi wszystko.

Koniecznie zamów: chorizo z kalmarami na przystawkę, palce lizać!

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

W niskiej cenie – U Rzeźników

lokalizacja: Kościuszki 69 | fanpage

zakres cen: 20-50 zł

20151202_135118

Nie tak dobre steki co w Whiskey, nie tak smaczne żeberka jak w Larsie, ale ceny znacznie niższe. Gdy ochota na mięso jest, a pieniędzy w kieszeni mniej, U Rzeźników to dobry wybór. Zwłaszcza gdy jest się studentem – dodatkowa zniżka -20% brzmi zachęcająco, prawda?

Koniecznie zamów: stek lub żeberka

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

W wyjątkowym klimacie – Zuom

lokalizacja: Kościelna 23 | fanpage

zakres cen: 20-40 zł

20151015_154424

Najbardziej odjechana miejscówka w Poznaniu. Cały lokal zbudowany z części ze złomowiska, wyjątkowy klimat przywołujący na myśl Mad Maxa lub Fallouta. Co poza atmosferą? Świetne mięso przesiąknięte aromatem autentycznego grilla – i pod tym względem trudno o drugą taką knajpę w mieście.

Koniecznie zamów: podwójny bekon do buły z mielonym – nie uda Ci się

>>> TUTAJ PRZECZYTASZ RECENZJĘ >>>

***

Gdzie zjeść te wszystkie pyszności? Spójrz na mapkę, powinna pomóc!

Skoro poznaliście już mój ranking, zobaczcie, co przygotowały osoby z innych miast:

 

Dajcie znać, co sądzicie o moich wyborach! Nie uważam się za alfę i omegę, więc może coś nieświadomie pominąłem? Czekam na Wasze propozycje!

 

  • Dzięki za to podsumowanie! Większość knajp znam i bardzo lubię, choć od Racji Mięsa trochę odstraszają mnie ceny (jednak przyznaję, tatar podają pierwszorzędny!) Od dawna wybieram się do Whiskey i jakoś nie mogę dotrzeć. Unikam Starego Rynku po prostu. No ale teraz już nie odpuszczę 🙂

    • Na Starym Rynku pod względem szamy robi się z roku na rok coraz lepiej. Nawet jak knajpy liczą przede wszystkim na turystów i obrót na „ogródkach”, to i tak zdarza im się podawać smaczne żarcie. Whiskey tutaj zdecydowanie przoduje! 🙂

  • Agata Sinczykowska

    Wyczesane porki to wieprzowina a w tekście piszesz o wolowinie. Chyba że się mylę.

    • Ajajaj! MASZ RACJĘ! Myślałem o jednym, napisałem drugie. Dzięki bardzo za wychwycenie byka – czytałem kilka razy artykuł przed publikacją, a mimo to mi umknęło. Już poprawiłem. Kłaniam się!