Covrig (Poznań)

DSC04369 (Kopiowanie)

Nowy król przekąsek w mieście. A imię jego precel.

Serio, precel? To ma być ten sztos, przy którym zapomnę o hot dogach z Żabki i czizach z Maka? Porzućcie te ironiczne uśmieszki. Stare polskie przysłowie mówi, że ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. I ja nim będę.

Wyobraźcie sobie, że precle w Covrigu przygotowywane są na bieżąco. Podchodzisz po schodkach do kasy i widzisz, jak w głębi pomieszczenia uwijają się dziewczyny i wałkują ciasto, które później formują w charakterystyczne kształty.

DSC04351 (Kopiowanie)

Mało? Precle mają różne „smaki”. Różne dodatki: mak, sezam, ser – do wyboru, do koloru. Próbuję tego z serem i muszę przyznać, że taka przegryzka za 99 groszy jest w to mi graj! Podobne przekąski znajdziecie w marketach – tyle że tam płacicie więcej za rzecz mniej świeżą. Tu dostaniecie jeszcze ciepłego, całkiem smacznego precelka.

DSC04373 (Kopiowanie)

Nieprzekonani? Całkowicie rozumiem. Jakiś tam precel, z jakimś tam serem, tyle że ciepły i tani. Nic nadzwyczajnego. Ciekaw więc jestem, co powiecie na precla nadziewanego… mięsem?

To taka konkurencja dla szybkich hot dogów z Żabki. Do wyboru dwa rodzaje „nadzienia” – parówka i frankfurterka. Jedno i drugie mięsko obtoczone jest ciągnącym się serem (sztos!) i szczelnie zamknięte w preclu z makiem. Sosy można dokupić za 50 groszy – wybór niewielki, tradycyjny, dobry – sam proszę o sos BBQ i jak za tę cenę jest naprawdę nieźle.

DSC04349 (Kopiowanie)

Covri dogi (sam je ochrzciłem preclami nadziewanymi mięsem) są sto razy lepsze od tego, co sprzedają na stacjach benzynowych i Małpkach. Przede wszystkim: mięso. Tak, piszę o parówce i nie boję się użyć tego słowa. Nie mam dowodów i kwitów, ale wydaję mi się, że sercem tańszego covri doga (2,99 zł) może być słynna parówka z 93% szynki z Lidla. W żadnym wypadku nie zajeżdża papierem lub tekturą i nie chce się po niej wymiotować. Jem ją ze smakiem. Frankfurterka jest bardziej soczysta – warto za nią dopłacić te 50 groszy.

DSC04347 (Kopiowanie)

DSC04370 (Kopiowanie)

A w ogóle najlepszym patentem jest to, że mięso zawinięte jest w żółty ser! Prosty patent, który dodaje +2 do smakowitości i zwiększa frajdę z – wydawać by się mogło – głupiej przekąski.

DSC04350 (Kopiowanie)

DSC04372 (Kopiowanie)

Tanio, smacznie, z produktów wysokiej (jak na tę cenę) jakości i na bieżąco. Cały Covrig – nowy król przegryzek w drodze z punktu A do punktu B w Poznaniu. Co więcej, jeśli macie kaca, możecie domówić kefirek na rozruszanie bebechów. Ten, kto wymyślił to miejsce, ma głowę na karku. Gratuluję pomysłu! Będę wracał.

Lokalizacja: Półwiejska 27, Poznań | fanpage

Ceny:
* precel – 0,99 zł (z serem – 1,99 zł)
* covri dog z parówka – 2,99 zł
* covri dog z frankfurterką – 3,49 zł

Smakowitość:

precel 70%
covri dog z parówką 75%
covri dog z frankfurterką 80%

Współczynnik „zwycięstwa z anoreksją”: to tylko przekąska

GDZIE MAM ZJEŚĆ W SIERPNIU?

Znów pytam, gdzie mamy zjeść w tym miesiącu. Warszawa i Szczeci odpoczywają. A i o Poznań pytam dość niechętnie, bo nie zdążyłem zajść jeszcze do Drukarni, która wygrała lipcowe głosowanie.. Co dla nas proponujecie? Głosowanie zamykamy w piątek, 7 sierpnia, o godz. 15.00.

Jakie miejsce w Poznaniu powinienem odwiedzić w sierpniu?

  • Yugoslavia (27%, 150 Votes)
  • Kombinat (21%, 119 Votes)
  • Wyczesane Porki (21%, 118 Votes)
  • Van Cygan (18%, 98 Votes)
  • ZUOM KARLOS (13%, 70 Votes)

Total Voters: 555

Loading ... Loading ...

[icon-box icon=twitter width=1/3]
Bądź na bieżąco i obserwuj mnie na Twitterze.
[/icon-box]

[icon-box icon=photo width=1/3]
Najapetyczniejsze zdjęcia? Sprawdź na Instagramie.
[/icon-box]

[icon-box icon=user width=1/3]
Nie wiesz, gdzie zjeść w Poznaniu? Zapytaj w grupie na Facebooku.
[/icon-box]

 

  • zipperblog

    Precle to nie są. Pszenne buły z dodatkami w kształcie precla. Niestety.