ROBIMY PORN FOODY (lipiec 2015): Beer Can Bacon Burger

porn1

W lipcu pornfooda wybraliśmy sami, a że to miesiąc letni, to naturalnym wyborem był przepis grillowy. Nie pierwszy i nie ostatni, ale zawsze lepszy. Spotkaliśmy się na znanej już wildeckiej miejscówce z grillem na balkonie (tak, prawo tego nie zabrania) i po kilku małych problemach, o których możecie przeczytać w relacji live, zabraliśmy się do pracy.

Potrzebne:
* mielona wołowina 500g na porcję
* boczek surowy/wędzony plastrowany
* ser dowolny
* ulubione zioła
* cebula, papryka, inne warzywa wedle upodobania

Reszta wygląda bardzo prosto. Musicie rozpalić grilla, najlepiej takiego z pokrywą, gdyż grillujemy metodą pośrednią używając go jako piekarnika. Polecam zaopatrzyć się w brykiet, który długo trzyma temperaturę i nie ma potrzeby dokładania co chwila. Pożądana temperatura to ok. 170 stopni.

DSC04260 (Kopiowanie)

DSC04262 (Kopiowanie)

DSC04275 (Kopiowanie)

Cebulę z papryką należy usmażyć, doprawić, można dodać jakiegoś sosu czy koncentratu pomidorowego dla koloru. To będzie wasz farsz – wypadałoby żeby nie był za suchy.

Kwestia przygotowania samego mięsa jest banalna, wołowinę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, dosypujemy świeżych ziół, dodajemy trochę wody i wyrabiamy na jednolitą zwarta masę – dobrze wyrobione mięso nie będzie się rozpadało. Formujemy kulę i wsadzamy w środek puszkę piwa tworząc otwór na nadzienie. Teraz pozostaje nam dodać farsz, zasypać serem i całość owinąć plastrami bekonu.

DSC04283 (Kopiowanie)

DSC04285 (Kopiowanie)

DSC04286 (Kopiowanie)

DSC04290 (Kopiowanie)

Delikatnie przenosimy całość do grilla i pozostaje nam czekać. Jeśli macie termometr, to mięso będzie dobre w okolicy 60 stopni Celsjusza. Chcąc dodać jeszcze więcej smaku, możecie zrobić swoją ulubioną glazurę i smarować mięso co jakiś czas. My z tego zrezygnowaliśmy, za to podwędzaliśmy przez 25 minut całość zrębkami bukowymi. Możliwości jest wiele i tylko od was zależy efekt końcowy.

DSC04292 (Kopiowanie)

DSC04298 (Kopiowanie)

DSC04314 (Kopiowanie)

Teraz warto zmodyfikować nadzienie i wykorzystać do niego kurki i chrupiący bekon w kostce, brzmi dobrze, nie?

Co byście tam nie włożyli, efekt i tak będzie porażający. Był to nasz czołowy pornfood, który nawet bez dodatków zrobił potężną robotę. Szczerze? 9/10, a to dlatego, że zrobimy coś lepszego, nie mamy wyjścia!

DSC04317 (Kopiowanie)

DSC04320 (Kopiowanie)

Jako bonus kilka słów o grze, które umilała nam czas, a teraz robi to u jednego z czytelników. Szalona misja (dzięki Rebel.pl za przysłanie egzemplarza!) – mega prosta filozofia, a dająca wiele radości. Macie kilkanaście plansz podzielonych na różne światy o różnych poziomach trudności i zazwyczaj musicie trafić z punktu A do B wykonując różne zadania. Robicie to „na oko” mazakiem po pleksi i dopiero na koniec nakładając swoje dzieło na mapę sprawdzacie, czy się udało.

DSC04295 (Kopiowanie)

DSC04296 (Kopiowanie)

Gra o tyle fajna,że przypomniała mi dawne czasy powrotu do domu na święta, gdzie w internecie roiło się od tego typu rozgrywek, Jedyny minus że po godzinie gry już trochę nuży, ale tego ogromu radości i tak nam to nie zabierze. 8/10 i czekam na nowe plansze.

rednacz

[rednacz]

Co prawda, to prawda. To był jeden z najlepszych porn foodów do tej pory. Męski i mięsny. Mnóstwo wołowiny, wuchta bekonu, sporo sera i trochę warzyw, które śmiało zastąpić np. innym mięsem. Specjalnie na okazję tego grilla miałem przygotowany 3 rodzaje sosów BBQ Jacka Danielsa przywiezione z Holandii. Oczywiście zapomniałem ich wziąć ze sobą. Damn it.

Jeśli chodzi o grę, to akurat ja nie jestem jej entuzjastą. Na pierwsze 15 minut ciekawa i zabawna, ale później robi się nudno. Ciągle to rysowanie i rysowanie. Najgorzej, że wszystkim wokół ta gra się podoba. I muszę grać. Co zrobisz, nic nie zrobisz.

Chyba muszę dać innym warunek, że jak mamy grać, to w zamian chcę dostać Beer Can Bacon Burgera. O taaak, to byłby deal życia!

[icon-box icon=twitter width=1/3]
Bądź na bieżąco i obserwuj mnie na Twitterze.
[/icon-box]

[icon-box icon=photo width=1/3]
Najapetyczniejsze zdjęcia? Sprawdź na Instagramie.
[/icon-box]

[icon-box icon=user width=1/3]
Nie wiesz, gdzie zjeść w Poznaniu? Zapytaj w grupie na Facebooku.
[/icon-box]